giri

 

 
Anish Giri

28 juni 1994
FIDE: 2793

Het meedoen van de huidige nummer 6 van de wereld was lange tijd onduidelijk door zijn deelname aan de World Cup in Baku. Daar bereikte hij de halve finales waarin hij werd uitgeschakeld door zevenvoudig Russisch Kampioen Peter Svidler. Helaas dus geen finaleplek (directe kwalificatie Kandidaten toernooi in maart 2016), maar op basis van zijn hoge rating lijkt hij daar zich toch wel voor te gaan plaatsen. De organisatie is zeer verheugd dat Anish, ondanks zijn drukke toernooi- en trainingsschema, een gaatje in de agenda heeft weten vrij te maken om mee te doen met dit NK Rapid.


loekvanwelyLoek van Wely

7 oktober 1972
FIDE: 2654

Van de Tilburgse grootmeester kun je wel zeggen dat hij bijna alles heeft meegemaakt in het schaken. De voormalige top 10-speler van de wereld won tussen 2000 en 2005 zes nationale titels op rij om daar, na een paar jaar afwezigheid op het NK, in 2014 nog een titel aan toe te voegen. In 2001 en 2005 wist hij met het Nederlandse team de Europese titel te veroveren. In 2011 nam hij een sabbatical om zich te richten op het poker. Inmiddels speelt hij weer redelijk wat schaaktoernooien per jaar en houdt hij zich ook bezig met andere activiteiten binnen het schaken. Zo gaat hij begin september mee als coach naar het WK Junioren in Siberië en is hij toernooidirecteur van het Hoogeveen schaaktoernooi dat eind oktober gehouden wordt. (http://www.hoogeveenchess.nl/).


jansmeets

 

 

Jan Smeets


5 april 1985
FIDE: 2617

Al vanaf de jongste leeftijdscategorieën was het duidelijk dat Jan één van de grootste Nederlandse jeugdtalenten was. Hij won diverse nationale jeugdtitels, eindigde vaak in de top 10 bij Europese en Wereldkampioenschappen, maar behaalde nooit het podium. Na zijn middelbare schooltijd heeft Jan een aantal jaar zich volledig op het schaken gestort. In 2008 en 2010 veroverde de Leidse grootmeester de nationale titel en vertegenwoordigde hij die periode ook meerdere malen het Nederlandse team. Het professionele schaakbestaan was voor hem toch niet weggelegd en besloot hij toch maar voor een maatschappelijke carrière te gaan en is afgestudeerd econoom aan Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hoewel Jan niet veel meer speelt is hij een van de favorieten om dit toernooi te winnen.


dimitrireinderman

Dimitri Reinderman


12 augustus 1972
FIDE: 2584

Dimitri is één van de meest actieve grootmeesters in het Nederlandse toernooicircuit en heeft veel toernooizeges op zijn naam staan. Hoogtepunt uit zijn carrière is ongetwijfeld zijn overwinning bij het NK 2013 in Amsterdam, hoewel de toernooizege bij de 3e editie van Brainwave rapidtoernooi in 2010 ook niet onvermeld mag blijven! Recent wist hij het Open Nederlands Kampioenschap 2015 op zijn naam te schrijven. In de Nederlandse competitie maakt Dimitri dit seizoen de overstap naar Rotterdam waar hij naast het spelen van competitiewedstrijden ook diverse jeugdspelers zal gaan trainen. Daarnaast schrijft hij regelmatig toernooiverslagen voor www.schaaksite.nl.


 spoelman

 

Wouter Spoelman

5 juni 1990
FIDE: 2583

Door een late afmelding van Robin van Kampen is Wouter Spoelman opgeroepen als zijn vervanger. De Zwolsche grootmeester speelt niet zo veel toernooien meer, aangezien zijn studie Geneeskunde in Leiden dat nauwelijks toelaat. In de Nederlandse (Kennemer Combinatie) en Duitse (Emsdetten) competitie is hij nog wel regelmatig te zien waar hij op een van de topborden speelt. In 2013 en 2014 greep Wouter net naast de NK-titel bij het klassieke schaken, wat hem een zeer gevaarlijke outsider voor dit evenement maakt.


frisonijboer

Friso Nijboer


26 mei 1965
FIDE: 2566

Het aantal toernooizeges dat de Amsterdamse grootmeester op zijn naam heeft geschreven is ook niet op één hand te tellen. Bijna elk Nederlands toernooi heeft Friso wel een keer gewonnen, behalve het NK. In 2009 was hij daar het dichtste bij met een 2e plaats waarin hij slechts Anish Giri hem voor moest laten gaan. Tussen 1996 en 2016 kwam hij geregeld uit voor het Nederlandse team op diverse Olympiades, met als hoogtepunt het Europees Kampioenschap in Leon 2001. In 2012 besloot hij om het professionele schaak achter zich te laten en is hij sindsdien werkzaam bij IT-bedrijf Finaps.


david klein

 

 

David Klein

20 december 1993
FIDE: 2509

David is een Haarlemse grootmeester die in de meesterklasse uitkomt voor Kennemer Combinatie. David kwalificeerde zich voor het NK Rapid door zinderende slotronde te winnen van GM Erik van den Doel tijdens de 8e editie van het Brainwave rapidtoernooi. Hiermee kwam hij op de gedeeld 1e plaats, maar op basis van onderling resultaat verdient hij een plek in dit toernooi. Met zijn creatieve speelstijl en goede vorm kan hij het iedereen erg lastig maken. Naast het schaken studeert David scheikunde, behaalde eerder dit jaar zijn bachelor en is momenteel bezig met zijn master aan de Universiteit Leiden.


hingtinglai

Hing Ting Lai


3 mei 1997
FIDE: 2334

Ondanks zijn jeugdige leeftijd draait Hing Ting al jaren mee in de schaakwereld en heeft hij al vele grootmeesters aan zijn zegekar gebonden met zowel snel- als rapidschaak. In mei van dit jaar liet de Amstelvener en eerste bordspeler van lokale schaakvereniging Zukertort zien dat hij ook met langere bedenktijd een zeer gevaarlijke speler is en werd zeer knap Nederlands Kampioen t/m 20 jaar. Met het binnenhalen van deze titel heeft Hing Ting zich ook geplaatst voor het WK t/m 18 jaar dat van 24 oktober t/m 5 november in Griekenland zal plaatsvinden. De organisatie hoopt met het geven van deze wildcard dit grote talent een extra steuntje in de rug te geven voor de ontwikkeling van zijn schaakcarrière.


 

 

 

 

Onze Sponsors

Hoofdsponsor

CNE ICT Professionals

CNE
Gemeente
SAS
KNSB