Drie tips voor het onderhouden van de zaag

Wellicht is het wel jouw favoriete tool tijdens het klussen: de zaag! Om jou te verzekeren dat je jouw zagen van een optimale levensduur voorziet, bieden we je in dit artikel drie tips voor het onderhouden van dit waardevolle gereedschap.

Houd de zaag droog

Misschien wel het allerbelangrijkste voor de levensduur van al het gereedschap, is dat ze bewaard worden  op een droge plaats of in een dichte gereedschapskist om roest te voorkomen.

Verwijder bladroest met een scheermes

Mocht je het mes van de zaag goed onderhouden, dan zal deze misschien wel nooit roesten. Mocht dit toch het geval zijn, kan een scheermesje helpen. Verwijder het handvat van de zaag en leg het mes op een vlak werkoppervlak. Vervolgens schraap je het zaagblad voorzichtig met een scheermesje en schrob eventuele hardnekkige plekken met staalwol of korrelig schuurpapier. Tenslotte veeg je de zaag af met een droge doek en kan je hem insmeren met olie of was.

De zaag slijpen

Het slijpen van je zaag zorgt ervoor dat je zaag nog jaren mee kan gaan. Het slijpen van een zaag kan wellicht lastig zijn voor beginners, maar het is zeker de moeite waard om het te leren en om de levensduur aanzienlijk te verlengen. Zorg voor een driehoekige vijl die aangepast is aan het profiel van je zaagtanden en werk naar beneden langs het mes. Probeer elke afschuining van de tanden te vijlen en de slagen te tellen zoals je zou doen bij het slijpen van een normaal mes. Er zijn meer vijlslagen benodigd als het mes erg bot is en minder slagen wanneer het mes alleen onderhouden hoeft te worden.

Ben je toevallig op zoek naar zaagjes? Fein zaagjes geven jou niet alleen een fantastische levensduur en precisie om met houtbladen aan het werk te gaan, maar het grote assortiment van Fein heeft ook zagen die te gebruiken zijn voor kunststof en gips. Fein zorgt ervoor dat je voor elke specifieke klus het juiste materiaal in handen hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.